REKLAMA
Pełna wersja
REKLAMA
ŁAńCUT
2022.04.13 06:59 | aktualizacja: 2022.04.13 07:01

"Zaczęło się od barszczu..."

Dziś 13 kwietnia 2022 roku, w sali teatralnej Parafii pw. św. Stanisława Biskupa i Męczennika w Łańcucie odbędzie się spotkanie promocyjne e-booka kulinarnego "Zaczęło się od barszczu. Historia przyjaźni ukraińsko łańcuckiej kuchnią pisana".
"Zaczęło się od barszczu..."

To niezwykła pozycja książkowa, która powstała jako cegiełka na rzecz Ukrainy. Całkowity dochód ze sprzedaży e-booka zostanie przeznaczony na pomoc dla naszych wschodnich sąsiadów, którzy od ponad miesiąca cierpią z powodu niezawinionej wojny.

Spotkanie rozpocznie się o godz. 19.00 w miejscu, które stało się centralnym punktem koordynowania pomocy. To właśnie tam były przepakowywane transporty, które jechały na Ukrainę oraz przyjmowane i segregowane dary. Tam zawiązywały się pierwsze nici współpracy i przyjaźni.

Skąd pomysł na taką inicjatywę? Tak jak mówi tytuł książki - zaczęło się od barszczu… Po wybuchu wojny na Ukrainie do Łańcuta przybyło wielu uchodźców z Ukrainy, w większości kobiety i dzieci. Chociaż udało się im uciec przed wojną, chcieli włączyć się w pomoc organizowaną dla rodaków.

I tak w niedzielę, 13 marca, na parafian łańcuckiej Fary czekało 120 litrów barszczu (w słoikach) w ramach charytatywnego kiermaszu. Zainteresowanie było ogromne, a zapotrzebowanie przerosło oczekiwania organizatorów. W kolejne niedziele przyszedł czas na pierogi, a później także na naleśniki i pielmieni. Za każdym razem zapasy trzeba było dzielić, tak żeby chociaż po kilku mszach część parafian mogła "nabyć" potrawy ukraińskiej kuchni.

I tak zrodził się pomysł, najpierw na udostępnienie kilku przepisów w odpowiedzi na łańcuckie potrzeby, a później na książkę, która 13 kwietnia ujrzy światło dzienne. Do inicjatywy zaprosiliśmy naszych łańcuckich Ukraińców, ale także osoby, które zaangażowały się w pomoc na różne sposoby. Nie sposób wszystkich tych osób wymienić, tak wiele ich było…

Warto wspomnieć, że promocję książki poprzedzą warsztaty kuchni ukraińskiej dla młodzieży, które odbędą się przed południem w Zespole Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Wysokiej. A w czasie spotkania promocyjnego będzie można posmakować niektórych potraw, których receptury znalazły się w publikacji.

"Zaczęło się od barszczu" to pozycja wyjątkowa z wielu powodów. Jest dwujęzyczna - przepisy zamieszczone w publikacji są w języku polskim i ukraińskim, mogą więc stać się dodatkową mobilizacją do wzajemnego poznawania języków. Znalazły się w niej przepisy na dania kuchni ukraińskiej, polskiej, włoskiej i nie tylko. A tajemnicami swojej kuchni podzielili się m.in.: poseł na Sejm RP Kazimierz Gołojuch, Starosta Łańcucki Adam Krzysztoń, Wicestarosta Łańcucki Barbara Pilawa-Kraus, czy ks. dr Marek Studenski. Warto wspomnieć o jeszcze jednym - to pozycja, która powstała w ciągu… 1 tygodnia!

Ebook, będzie do kupienia na stronie www.rzeczoksiazce.pl

Red
Red dodany 13 kwietnia 2022
 
Odsłon: 7807

Czytaj podobne

Waszym zdaniem (0)

Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu lancut.gada.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
Wszelkie prawa zastrzeżone lancut.gada.pl
Pełna wersja
Polityka Prywatności RODO Kontakt
Wnioski Czyste Powietrze | Audyty Energetyczne