Pełna wersja |
Choroba wrzodowa spowodowana jest nadmiernym wydzielaniem soku żołądkowego lub enzymu o nazwie pepsyna. W wyniku oddziaływania tych substancji dochodzi do przerwania ciągłości wewnętrznej ściany przewodu pokarmowego. Uszkodzenie najczęściej obejmuje obszar żołądka lub dwunastnicy, jednak może też dotyczyć dolnego odcinka przełyku oraz jelita czczego. Istnieje wiele czynników wywołujących chorobę, jednak w większości przypadku do jej powstawania przyczynia się infekcja bakterią Helicobacetr pylori. Warto podkreślić, że kolonizacja H. Pylori w obrębie śluzówki żołądka dotyczy połowy populacji na świecie i w większości przypadków nie daje żadnych niepokojących objawów. Jednak zagrożenie powstaje w połączeniu z innymi czynnikami, jak np. nadmierne zażywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, które mogą przyczyniać się do rozwoju choroby wrzodowej. Do rzadszych schorzeń indukujących chorobą wrzodową należą choroba Leśniowskiego-Crohna, choroby nowotworowe żołądka i infekcje wirusowe. Czynnikiem ryzyka jest też obciążenie genetyczne, szczególnie gdy choroba dotyka krewnych z tzw. pierwszej linii.
Bardzo groźnym elementem, który zwykle współtowarzyszy występowaniu choroby wrzodowej jest przewlekły stres. Nadmiar wolnych rodników burzy równowagę oksydacyjną w organizmie i tym samym dochodzi do groźnych uszkodzeń komórek i tkanek.
Do wystąpienia choroby wrzodowej występuje w przypadku braku wystarczającej ochrony ze strony błony śluzowej, czyli jest wydzielana niedostateczna ilość śluzu wobec nagromadzenia czynników uszkadzających. Wówczas dochodzi do bardzo niebezpiecznych owrzodzeń w obrębie organów przewodu pokarmowego, które dają uporczywe objawy.
Do najczęściej spotykanych powikłań choroby wrzodowej należą perforacje powłok organów przewodu pokarmowego, niedrożność ujścia żołądka, krwawienia i nowotwór żołądka.
Dieta w chorobie wrzodowej opiera się na zasadach zdrowego żywienia. Ważnym elementem interwencji żywieniowej jest zapobieganie nadmiernemu wydzielaniu kwasu solnego, co będzie wpływać na zmniejszenie dolegliwości. Posiłki powinien cechować niski stopień przetworzenia, dlatego dobrze sprawdzi się dieta pudełkowa. Zamawiając catering, pacjenci otrzymują optymalnie zbilansowane pod względem makroskładników, świeże posiłki o określonej kaloryczności. Catering dietetyczny w Warszawie , Katowicach, Łodzi i innych miastach jest bardzo częstym wyborem wśród osób borykających się nie tylko z nadmierną masą ciała, ale też różnymi jednostkami chorobowymi. W większości schorzeń dietoterapia odgrywa ważną rolę i wspomaga proces leczenia farmakologicznego.
W przypadku choroby wrzodowej należy zwrócić uwagę na zwiększenie zawartości białka w diecie. W momencie zaostrzenia objawów ilość protein powinna wynosić około 1,2 g białka na kilogram masy ciała. W trakcie leczenia należy zwiększyć podaż tego makroskładnika do około 1,5 g/kg masy ciała, co będzie wspomagać zachodzące procesy gojenia i regeneracji powłok przewodu pokarmowego. Na procesy naprawcze bardzo korzystnie będą wpływać zdrowe tłuszcze, szczególne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witaminy, minerały oraz bioaktywne związki o charakterze antyoksydacyjnym.
Pacjenci z chorobą wrzodową powinni ograniczyć spożycie kawy, która wpływa pobudzająco na produkcję kwasu solnego w żołądku. Warunkiem szybkiego powrotu do zdrowia jest też całkowita eliminacja napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych.