Pełna wersja |
O tym, co z pewnością najbardziej interesuje koneserów piw, czyli gatunkach jakie będą warzone w łańcuckim browarze i o planach na przyszłość, rozmawialiśmy z jednych z jego współwłaścicieli Jackiem Michną. - Na pewno zaczniemy od piw nowofalowych, czyli na amerykańskich chmielach. Na pewno to będą piwa niszowe, wyraziste - dla piwnych koneserów, mocno nachmielone, konkretne. Nie będziemy też unikać np. stoutów, porterów, ale głównie będą to Ale i to raczej w stylu amerykańskim - podkreśla Jacek Michna.
Piwa będzie można zakupić w wyspecjalizowanych sklepach piwnych na terenie całego kraju. Właściciele zaznaczają jednak, iż pragną, aby produkty z łańcuckiego browaru były identyfikowane w szczególności z naszym regionem: - Naszą ambicją jest to, żeby to piwo na Podkarpaciu było bardziej dostępne, niż w innych regionach Polski. Z tego też powodu liczą na pozytywny odzew ze strony łańcuckich i rzeszowskich pubów i restauracji.
Założeniem właścicieli: Jacka Michny, Adama Szajera i Piotra "codera" Wypycha jest prowadzenie małego browaru rzemieślniczego - Planowana produkcja na ten rok to około 2 tys. hektolitrów, co będzie dalej zobaczymy - mówi Michna i dodaje - mamy duże możliwości rozwoju, tylko rynek będzie decydował o tym, czy będziemy zwiększać produkcję.
Tradycyjna będzie nie tylko nazwa czy nawiązanie do przeszłości łańcuckich browarów ale i produkcja. Jak zapewnia łańcucki piwowar: - będziemy warzyć naturalnymi metodami, tak jak kiedyś produkowało się piwo tradycyjnie, czyli ze słodu, chmielu, wody i drożdży - to są te cztery podstawowe składniki. Oczywiście w niektórych piwach będą się pojawiały przyprawy, jednakże będzie to jak najbardziej produkt naturalny, wykonany naszymi rękami bez wspomagania się jakąś zewnętrzną chemią. Zapewniając o wysokiej jakości produktu Jacek Michna mówi - Kupujemy surowce z najwyższej półki: niemieckie, belgijskie i brytyjskie słody, amerykańskie i australijskie chmiele, a to podstawa do wytworzenia piwa najwyższej jakości.
Browar Łańcut mieści się przy ul. Polnej 3a.
~ Pure | Oceniano 17 razy +17
Na 14 trzeba recepturę , a z tego co wiem jest gdzieś na tarnawce ? :) Wiele bym dał , żeby wypić tą 14 sprzed lat :)
|
~ SMAKOSZ | Oceniano 14 razy +14
Powodzenia w biznesie na długie lata. Z chęcią kupię pierwszą skrzynkę, a jak będą bączki to dwie.
|
~ manam | 0
Kacper jaka to tradycja??!! Amerykańskie koncentraty w torebce i TRADYCYJNA łańcucka woda, sącząca sie z pobliskich działe z resztkami nawozów naturalnego i sztucznego.SMACZNEGO
|
~ ola | 0
jak smakuje i cenuje teraz łańcuckie ?
|
~ tekal | Oceniano 1 raz +1
O Polna 3a to tam zaczynałem prace Spółdzielnia ''Robotnik'' powodzenia życzę na pewno jak będzie w sprzedaży to kupię
|
~ koneser | Oceniano 15 razy +9
Po co sprowadzać chmiel aż z Ameryki i Australii, może czas reaktywować naszą rodzimą produkcję w Polskich chmielarniach, które były kiedyś też i w okolicach Łańcuta ?
|
~ o rewi | Oceniano 3 razy +3
|
~ kacper | Oceniano 10 razy -2
slyszalem ze miasto ma przejac pttk na ul. domnikanskiej i chce ten budynek wyremontowac za 10 ml.zł. uwazam ze sa to stracone pieniadze .Zgoda jesli by to bylo robione podobnie jak kino Sokół tzn. rozwalić i od podstaw postwić na nowo . Bo jesli ma być remontowane to niema zadnego sensu.
|
~ kacper | Oceniano 8 razy +8
bardzo sie ciesze ze tradycja wraca oby byla niedroga i smakowo podobna do 14
|
~ tomek | Oceniano 10 razy +10
kiedy powrót 14-ki!!?? ale sie ciesze
|
~ JanuszPawlikowski | Oceniano 12 razy +4
A dlaczego nie planują wypuścić żadnego lagera na lato? Moda na turbo chmiele powoli mija, a naprawdę dobry lager sprzedawałby się w lato jak świeże bułeczki.
|
~ Pure | Oceniano 17 razy +17
Na 14 trzeba recepturę , a z tego co wiem jest gdzieś na tarnawce ? :) Wiele bym dał , żeby wypić tą 14 sprzed lat :)
|
~ miras | Oceniano 7 razy +7
Sam robię swoje ale chętnie wypróbuję Wasze jeśli będzie mnie stać przy najniższej krajowej.
|
~ ASFAGASGA | Oceniano 2 razy 0
Can't ***** wait!!~
|
~ YMCA | Oceniano 2 razy +2
czekam :):D
|
~ Marcin | Oceniano 6 razy 0
Oczom nie dowierzam, przejdź się kolego do sklepu na paderewskiego, na joselewicza czy langiewicza i zobacz jak kosztują piwa :) 4 zł za piwo ? haha lepiej pozostań przy Tyskim, bo jak wiadomo, Tyskie ponad wszystkie
|
~ kola | Oceniano 9 razy -5
Chłopie szykuj raczej 14zł za butelke a nie 4
|
~ gringo | Oceniano 11 razy +11
A
|
~ lokalmen | Oceniano 8 razy +6
Jestem ZA!!!
|
~ WW | Oceniano 11 razy -1
Jak to ul.Polna a dlaczego nie na starym browarze przy ul Cetnarskiego ?
|
~ Michal | Oceniano 14 razy +4
4ZŁ za dobre piwo ? żartujesz sobie...
jeśli chcesz kupić dobrze wyważone piwo to trzeba zapłacić |
~ seb | Oceniano 5 razy +3
czekam z niecierpliwością :)
|
~ lolu | Oceniano 11 razy +7
Jeśli cena będzie przystępna to chętnie będę kupował piwo z Łańcuta.
Nie mówię tutaj żeby kosztowało jak sikacz tatra czy harnaś2zł. Ale 4zł za butelkę jestem skłonny zapłacić Ostatnio byłem w Ursa Maior i cena piwa mnie dosłownie |
~ Piwosz | Oceniano 2 razy +2
Jupi, Powodzenia :)
|
~ SMAKOSZ | Oceniano 14 razy +14
Powodzenia w biznesie na długie lata. Z chęcią kupię pierwszą skrzynkę, a jak będą bączki to dwie.
|
~ PJJ | Oceniano 6 razy +6
:D
|