Pełna wersja |
Osiem stowarzyszeń i kół ubiegało się o miano mistrzów lepienia pierogów podczas Drugiego Pierogowego Zawrotu Głowy w Budach Łańcuckich. Jury orzekło, że najsmaczniejsze pierogi ruskie robią członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Korniaktowa Południowego, a najlepsze pierogi z owocami Stowarzyszenie Kobiet “Niezabudki" z Bud Łańcuckich.
Imprezie towarzyszyły konkursy i zabawy rodzinne. W części artystycznej wystąpił m.in. Zespół Pieśni i Tańca Łańcut.
~ Robert | 0
Gratulacje dla Koła Gospodyń Wiejskich z konrniatkowa Południowego. Uwielbiam pierogi ruskie, prawie tak samo jak pierogi z kapustą i grzybami. Prawie robi jednak wielką różnicę, dlatego też do pierogów (tudzież uszek) zawsze gotuję barszcz czerwony, szczególnie na tak wielki okres jakim są święta. Aby pomóc wkleiam poniżej prosty i szybki przepis na barszcz czerwony, mojego autorstwa.
Składniki: Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać cebulkę i koncentrat. Przyrządzać według przepisu na opakowaniu. Na koniec dosypać garstkę majeranku. Podawać z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszcz wychodzi naprawdę bardzo smaczny. Idealne rozwiązanie na świąteczny, wigilijny stół. Wesołych Świąt! |